Studený rýžový salát s Riceberry a pikantním kuřecím masem

Studený rýžový salát s Riceberry a pikantním kuřecím masem
Autor receptu | Foto: Coolinari
Porce pro 4 osoby

Rýžový salát Pikantní kuřecí maso
  • hrst malých bílých fazolí
  • hrst malých hnědých fazolí
  • hrnek rýže Basmati
  • hrnek rýže Riceberry (Mortar + Pestle)
  • hrst nasekané jarní cibulky
  • jednu ostrou chilli papričku
  • šťávu z jednoho citronu
  • olivový olej extra virgin
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 6 kusů kuřecích stehýnek
  • 6 kusů kuřecích křidélek
  • 1 ostrou chilli papričku, například scotch bonnet
  • konzervu pasírovaných rajčat
  • 2 lžíce medu
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • hrnek vývaru, případně vody
  • 1 lžičku červené mleté papriky
  • rozmarýn, případně jiné bylinky jako tymián, bazalku a podobně
Postup

1
Začneme přípravou salátu. Den předem namočíme oba druhy fazolí. Fazole by měly být ve vodě alespoň 24 hodin, aby změkly a jejich vaření bylo krátké. Druhý den je uvaříme, scedíme a odložíme stranou.

2
Basmati si připravíme velmi jednoduše. V prvé řadě ji propláchneme a zbavíme všeho škrobu tak, aby z ní tekla jen čistá voda. Promytou rýži dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme ji ponořenou asi 15 minut. V dalším hrnci dáme vařit 1 a půl hrnku čisté vody. Rýži scedíme, přidáme do vody, znovu přivedeme k varu, hrnec uzavřeme a na mírném ohni vaříme 5 minut. Po pěti minutách vypneme a necháme ji v uzavřeném hrnci 15 minut. V teple se sama dovaří. Na závěr zkontrolujeme, zda je měkká.

3
Rýži Riceberry vaříme asi 25 minut, 1 hrnek rýže na 2 hrnky vody. Rýži nejprve umyjeme, pak vaříme jako klasické těstoviny. Když je měkká, scedíme ji a necháme vychladnout.

4
Oba druhy rýže smícháme spolu s fazolemi, cibulkou a najemno nasekanou chilli papričkou, osolíme a opepříme. Dochutíme citronovou šťávou a pořádnou dávkou olivového oleje. Necháme vychladnout - salát by se měl podávat studený.

5
Připravíme si omáčku z pasírováných rajčat, medu, chilli, soli, mleté červené papriky a koření. Vše spolu pořádně promícháme - měla by nám vzniknout hustá grilovací omáčka.

6
Maso opepříme a osolíme a z každé strany opečeme na rozpálané pánvi. Přendáme do hlubokého pekáče a každé poctivě potřeme rajčatovo-medovou omáčkou. Podlijeme vývarem nebo vodou a pečeme 45 minut při 180 stupních. Na závěr necháme maso pod horním grilem v troubě ještě asi 10 minut, dokud nevznikne křupavá kůrka.

7
Na talíř naservírujeme rýžový salát, na ten poskládáme maso podle chuti. Podáváme s bílým suchým vínem.

Rýže Riceberry - Mortar & Pestle
Studený rýžový salát s Riceberry a pikantním kuřecím masem
Studený rýžový salát s Riceberry a pikantním kuřecím masem Studený rýžový salát s Riceberry a pikantním kuřecím masem

Studený rýžový salát s pikantním kuřecím masem

Kategorie

Nepromeškejte party box

Zbývá již jen:

Dní
Hodin
Minut

Smakujto.cz © 2015 | MONSTER MEDIA, s.r.o.