Kuřecí špízy Satay s Ooh Chilli arašídovým máslem

Kuřecí špízy Satay s Ooh Chilli arašídovým máslem
Autor receptu | Foto: The Wild Peanut

Příprava: 15 minut + 15 minut grilování
Porce pro 4 osoby / 12 špízů

Ingredience

  • kuřecí prsní řízky 2-3 ks (cca 450 - 500g)
  • červená cibule velká 1 ks, nakrájená nadrobno
  • kvalitní sójová omáčka 125ml (nebo tamari omáčku pro variantu bez lepku)
  • česnek 3 stroužky, nasekaný nadrobno
  • citronová tráva, 3 pěticentimetrové kousky (z prostředních nejměkčích částí) nasekané nadrobno
  • arašídový olej, 1 polévková lžíce
  • kurkuma mletá, 1 polévková lžíce
  • tmavý třtinový cukr (Muscovado), 1 1/2 čajové lžičky
  • římský kmín mletý, 1 čajová lžička
  • zázvor mletý, 1 čajová lžička
  • sůl, pepř

Na servírování
Arašídové máslo Ooh Chilli (The Wild Peanut)
červená chilli paprička 1ks, nakrájená na tenké šikmé kroužky (nemusí být)
čerstvý koriandr, nahrubo nasekaný

Pomůcky
12 bambusových nebo dřevěných grilovacích špejlí

Postup

1
Ve velké míse smícháme cibuli, česnek, citronovou trávu, sójovou omáčku, olej, kurkumu, cukr, kmín, zázvor, sůl a pepř. Dobře promícháme. Do malé misky oddělíme 2-3 polévkové lžíce marinády a dáme stranou do chladničky pro pozdější použití. Kuřecí maso nakrájíme našikmo na dlouhé úzké proužky (z 1 ks kuřecích prsou cca 6 ks) a přendáme do mísy s marinádou. Pořádně promícháme, aby bylo maso zcela obaleno v marinádě, a necháme marinovat přes noc v chladničce.

2
Asi 30 minut před grilováním namočíme grilovací špejle do studené vody. Rozpálíme gril na vysoký žár a rošt potřeme olejem, aby se maso nepřipeklo. Kuřecí proužky vyjmeme z marinády a napichujeme na namočené špejle. Špízy grilujeme cca 8 minut a pravidelně je otáčíme a potíráme odloženou marinádou. Grilujeme, dokud nejsou krásně hnědé a konce křupavé.

3
Špízy přemístíme na servírovací plát, posypeme koriandrem a dozdobíme kroužky chilli. Servírujeme s rozmíchaným Ooh Chilli arašídovým máslem spolu se salátem a rozpečenou bagetkou.

TIP na teplou Satay omáčku:
Do Ooh Chilli Arašídového másla přidáme kokosové mléko, lžíci sójové nebo tamari omáčky a prohřejeme v malém kastrůlku. Omáčku nevaříme, jen prohřejeme a těsně před dosažením bodu varu odstavíme z plotny a vmícháme čerstvě vymačkanou šťávu z jedné limetky.

Kuřecí špízy Satay s Ooh Chilli arašídovým máslem

Kategorie

Nepromeškejte party box

Zbývá již jen:

Dní
Hodin
Minut

Smakujto.cz © 2015 | MONSTER MEDIA, s.r.o.