Mučenková mousse au chocolat

Mučenková mousse au chocolat - ovocný krém s marakujou a citrónem - lemon curd
Autor receptu | Foto: Claireshomemade
Suroviny (na 4 porce):

Mousse au chocolat – čokoládová pěna
  • 60g hořké čokolády (min. 70% obsahu kakaa)
  • 20 ml smetany ke šlehání
  • 7 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 7g másla
  • 7g moučkového cukru
Čokoládu nalámeme do misky vhodné na vodní lázeň. Smetanu a mléko přivedeme těsně pod bod varu a zalijeme jimi čokoládu. Necháme odstát, pak pomalu rozmícháme. Přidáme máslo a opět pomalu promícháme, případně necháme dorozpustit ve vodní lázni. Oddělíme žloutek od bílku a bílek ušleháme s cukrem na tuhý sníh. Všleháme i žloutek, aby vznikla světle žlutá pěna. Třetinu vaječné směsi energicky vmícháme k čokoládě. Vzniklou čokoládovou pěnu opatrně a pomalu vmícháme ke zbylé vaječné směsi. Rozdělíme do formiček a necháme ztuhnout v lednici (cca 1-2 hodiny).
Korpus
  • 38g hořké čokolády (min. 50% kakaa)
  • 58g másla
  • 66g cukru krupice/krystal
  • 1 vejce
  • 50g zakysané smetany/jogurtu
  • 50g hladké mouky
  • ¾ lžičky kypřícího prášku
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Máslo utřeme s cukrem do bílé pěny. Zašleháme vejce. Přidáme i rozpuštěnou čokoládu a zakysanou smetanu nebo jogurt a prošleháme. Do těsta prosejeme mouku s práškem do pečiva a už jen několik šlehy promícháme. Ještě všechno promícháme jednou stěrkou a rozetřeme na plech o rozměrech cca 30x15 cm vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Že je hotovo, poznáme pomocí párátka, které po vpíchnutí musí vyjít čisté bez drobečků. Upečený korpus ještě teplý srovnáme horkým plechem a necháme vychladnout. Potom z něj vykrájíme pomocí formičky nebo skleničky čtyři kolečka příslušně velké podle velikosti formiček.
Náplň
Obě suroviny smícháme dohladka. V každé pěně uděláme důlek a ten zpátky zaplníme pomocí cukrářského sáčku připravenou náplní. Naplněné pěny dáme do mražáku a necháme 2-3 hodiny zmrznout.
Poleva
  • 45g hořké čokolády (min. 50% kakaa)
  • 70 ml mučenkového pyré
Pyré přivedeme těsně pod bod varu a zalijeme jím nalámanou čokoládu. Necháme 5 minut odstát a pak pomalu rozmícháme do hladké polevy. Jednotlivé bábovičky pěny vyndáme z formiček a jednu po druhé poléváme polevou a necháme rovnoměrně stéct po stranách. Necháme chvíli ztuhnout, ale pozor, poleva nemá uplně ztuhnout spíš jakoby zaschnout, má stále zůstat krémová a na dotek nebude pevná. Zdobíme podlde fantazie zbylou polevou, náplní, čerstvými mučenkami nebo čokoládovými hoblinami. Před podáváním necháme aspoň hodinu povolit v lednici.

Mučenková mousse au chocolat

Kategorie

Nepromeškejte vánoční box

Zbývá již jen:

Dní
Hodin
Minut

Smakujto.cz © 2015 | MONSTER MEDIA, s.r.o.